Legal Direct

💥Is 2024 het jaar waarin je jouw ondernemersdroom gaat starten?

2024/01/21
Deel deze blog:

Dat passie en drive nodig zijn om een onderneming van de grond te krijgen, staat buiten kijf. Maar laten we eerlijk zijn: de reis van een start-up gaat ook gepaard met zijn deel aan juridische hobbels (trust me: I know!).

Indien jij beslist had dat 2024 het jaar wordt om aan jouw ondernemersdroom te beginnen, hier alvast enkele praktische tips voor een ‘smoothere’ opstart.

🚀 Vennootschapsvorm kiezen: Eén van de eerste stappen in het ondernemersavontuur is het kiezen van de juiste vennootschapsvorm. Dit heeft immers grote invloed op zaken als persoonlijke aansprakelijkheid, investeerdersaantrekking en kosten. Weet je niet zeker of je de door jouw gekozen activiteit best als een eenmanszaak of toch maar als een BV of NV, moet uitoefenen? Stel je dan alvast de volgende vragen: Is dit mijn avontuur of ga ik hier dadelijk mensen bij betrekken? Gaat mijn activiteit gepaard met risico’s of belangrijke investeringen? Dien ik beroep te doen op externe investeerders om mijn activiteit van de grond te krijgen? Zal ik dadelijk winst kunnen genereren?

Eens je zicht krijgt op deze basiselementen, gaat de keuze voor de gepaste vennootschapsvorm al een stuk eenvoudiger zijn. Een wijziging naargelang jouw groeiverhaal is uiteraard ook altijd mogelijk.

 

📑 Intellectueel Eigendom beschermen: Start-ups draaien om innovatie en jouw idee is vermoedelijk goud waard. Zorg ervoor dat de uitvoering ervan of het resultaat goed beschermd zijn. Of het nu gaat om software, een uniek productontwerp of een merknaam, het veiligstellen van jouw intellectuele eigendom is cruciaal om te voorkomen dat anderen ermee vandoor gaan. Daarnaast kan intellectueel eigendom ook een waardevol activa zijn voor jouw onderneming, hetgeen een directe impact op de waardering ervan kan hebben. Als we dat even doortrekken: de waarde van de aandelen kan hierdoor stijgen, hetgeen wederom aantrekkelijk wordt voor investeerders (maar dus ook voor kapers op de kust).

Beschermen waar mogelijk is dus de boodschap.

 

🤝 Contracten & overeenkomsten afsluiten: Samenwerkingen houden afspraken in, en als je ‘afspraken’ tegen mij zegt, zeg ik: ‘zet ze op papier!’.

Of het nu gaat over jouw verkoopsvoorwaarden, leverancierscontract, dienstverleningsovereenkomst, aandeelhoudersovereenkomst of de arbeidsovereenkomst van jouw eerste medewerker: de regel is dat duidelijke en rechtsgeldige contracten de ruggengraat (of toch een van de, als er meerdere zouden zijn 😉) van jouw onderneming vormen.

 

🌱 Flexibiliteit in groei behouden: Terwijl je start-up groeit, veranderen diens behoeften. Wees bereid om juridische strategieën aan te passen, of het nu gaat om de gekozen vennootschapsvorm, de geplande investeringen, een uitbreiding (hoera!) of het betreden van nieuwe markten.

Informeer je (of beter nog: laat je informeren) over de mogelijkheden, de eventuele risico’s, nieuwe regelgeving, zodat je op opportuniteiten kunt inspelen.

 

Naast bovenstaande tips, zijner uiteraard nog vele anderen. Laat je sowieso goed omringen als je aan dit avontuur begint. Denk aan compliance binnen de sector waar je actief bent. Zorg dat het financiële plaatje klopt, ...

Heb je nood aan juridische ondersteuning of vragen bij de opstart van je onderneming? Bij LegalDirect staan we klaar om je te helpen. Neem gerust contact op, zodat we samen kunnen werken aan een aanpak en structuur die aansluit bij jouw specifieke behoeften.

 

#StartUps #Ondernemerschap #JuridischAdvies #Innovatie #SamenSuccesvol #Tips

LegalDirect

Martelarenlaan 32
3010 Leuven
België

Werkhuizenstraat 19
1080 Brussel
België

  • © Copyright 2024 by LegalDirect. All Rights reserved